Çocuklarla gölge ışık atölyesine gidin. Onlara önce karanlık ortamı tanıtarak, ışık ve karanlık arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olun. Çocuklar, karanlığın fiziksel olarak nasıl hissedildiğini keşfedecekler. Bu süreç, çocukların karanlıkla ilgili hislerini anlamalarına ve rahatlamalarına yardımcı olur. Karanlık oda, bir slayt projektörü ile aydınlatılır. Çocuklar yere oturur ve duvarda oluşan gölgeleri gözlemlerler.
Çocuklarla spor salonunda buluşun. Onlara birkaç dakika süre vererek serbestçe hareket etmelerini sağlayın. Çocukları eğlenceli bir hareket oyunu oynayacağınızı söyleyin. Bu oyun, çeşitli kış sembollerini vücutla temsil etmek üzerine olacak.
Müziği başlatın ve çocuklar odada serbestçe hareket ederken, müzik durduğunda hızlıca tepki vererek, belirtilen kış sembolünü vücutlarıyla göstermelidirler.
Aktiviteye başlamadan önce çocuklara bazı sorular sorarak dikkatlerini toplamanızı sağlayın:
“Bedenimizi nasıl temiz tutabiliriz?”
“Vücudumuzu temiz tutmak neden önemlidir?”
“Hangi hareketleri yaparken dikkatli olmalıyız?”
Aşağıdaki metni sırayla söyleyin ve her metne uygun hareketleri çocuklara yapmaları için yönlendirin.
Bu eğlenceli ve duyusal aktivite, çocukların bedenlerini daha bilinçli bir şekilde keşfetmelerini sağlarken, aynı zamanda duyusal algı ve konsantrasyon becerilerini geliştirmeye odaklanır. Çocuklar, grup etkileşimleri aracılığıyla yaratıcılıklarını ve sosyal becerilerini de pekiştirir.
Bu etkinlik, çocukların müziğe olan ilgisini uyandırmayı ve ilk müzik deneyimlerini teşvik etmeyi amaçlar. Şarkı sözleriyle çocuklar, kişisel hijyen hakkında bilgi sahibi olacak ve dil gelişimlerini destekleyeceklerdir.
Çocuklar, yüzleri de değiştirerek bunu örneklendirebilirler. Gülen yüz, sağlıklı yiyecekler ile daha fazla gülümseme yaparken, solgun ve üzgün yüz, sağlıksız yiyecekler ile daha somurtkan bir hale gelir.
Çocuklar, dengeli bir şekilde sağlıklı yiyecekleri ve sağlıksız yiyecekleri düzenleyerek, dengeli bir vücut oluşturabilirler.
Çocuklar, fırçalarını suya batırarak kahverengi sulu boyayı karıştırmaya başlarlar. Daha sonra boyayı sincapların üzerine sürerler. Çocuklar mavi sulu boyayı karıştırarak sincapların resminin arka planını boyar. Boya kuruduktan sonra, çocuklar tutkalı kâğıdın üzerine sürer ve sonbahar yapraklarını kâğıda yapıştırırlar.
Çocukla sessiz bir ortamda buluşun. Her çocuk battaniyesini alır ve odada
bir yer seçer. Orada, sizin yardımınızla battaniyeyi yayar ve rahatça
uzanırlar. Deniz seslerinin olduğu CD’yi açın Çocuklara, “denize gidiyoruz.
İsterseniz gözlerinizi kapatabilirsiniz ve yola çıkıyoruz” diyebilirsiniz.
İlk olarak, CD’nin 2 dakika boyunca çalışmasına ve çocukların sesleri
dinlemesine izin verin. Ardından CD çalmaya devam ederken, aşağıdaki
metni okumaya başlayın.
Çocuklar baykuş modelini kahverengi fon kartonuna aktarırlar ve baykuş şekli makasla kesilir pastel boya ile baş ve vücut boyanır. ayaklar yapıştırılır. Kuş tüyleri de yapıştırılır
Baykuş resimleri ve çalışmalar mandal ile bir ipe asılır.
Her çocuk için, vücudunun çerçevesi kâğıda çizilir. Daha büyük kızlar ve erkekler çiftler halinde çalışabilir, daha küçük çocuklara bir yetişkin yardımcı olabilir. Öğrenciler kâğıt gövdelerini boyarlar ve üzerine cisimler yapıştırırlar. Böylece her model “orijinaline” benzer görünmelidir.
İnsanların birbirine benzerlik ve farklılık gösterdiklerdiklerinin anlaşılması için çocuklar çizdiklerinin üzerinde sohbet ederler, incelerler ve çok dikkatli bakarlar. Çocuklara mümkün olduğunca fazla ayna verin ve tüm gruba sorular ve dürtülerle tasarım sürecine eşlik edin.