Çocuk, sevdiği 3 parmak boyası rengini seçer. Süngerin bir tarafını, seçilen boyalardan birine batırır. Batırdığı süngeri siyah kartonun üzerine basar. İstediği kadar renkli baskı yapabilir ve farklı renklerle denemeler yapabilir. Sünger izleri farklı renklerde üst üste geldiğinde havai fişekler gibi rengârenk ve güzel desenler oluşur.
Boyama sırasında çocuklardan hangi rengi seçtiklerini söylemelerini isteyin ve “Neden bu rengi tercih ettin?” gibi sorularla renk seçimini anlamlandırmalarını sağlayın.
Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için boyama sırasında bir hikâye uydurabilirsiniz. Örneğin, “Bu elma bir piknikte yenmiş olabilir mi?”
Çocuklar, fırçalarını suya batırarak kahverengi sulu boyayı alırlar. Kahverengi boyayı, sincapların üzerine sürerek boyama işlemi başlar. Çocuklar, mavi sulu boya ile arka planı boyarlar. Bu işlemde çocuklar, boyaların nasıl karıştığını gözlemleyerek renkleri öğrenirler. Suluboya kuruduktan sonra, çocuklar tutkalı kâğıdın istedikleri yerlerine sürerler.
Çocuklarla birlikte sınıfta bulunan tüm turuncu nesneleri bir araya getirin. Turuncu oyuncaklar, kitaplar, yumuşak dokular ve farklı malzemelerden yapılmış nesneler seçin. Bu adım, çocukların belirli bir renge dikkat etmelerini sağlayarak odaklanma ve farkındalıklarını geliştirir.
Nesneleri toplarken çocuklarla renkler hakkında konuşun: “Bu nesne hangi renk?”, “Başka nerelerde turuncu renk gördünüz?” gibi sorular sorarak onların dikkatlerini renge yönlendirin.
Çocuklar sizin yardımınızla, kestanelerine küçük bir delik açmak için kestane delicisini kullanabilir. Çocuklar sırayla kestaneleri ipe geçirirler. Çocuklar kestane kolyelerini kişiselleştirmek için kendi fikirlerini kullanabilirler. Renkli tahta boncuklar veya delik açılmış sonbahar yapraklarını da ipten geçirerek kolyeye ekleyebilirler. Bu aşamada, çocukların yaratıcı düşünmelerini teşvik etmek için:
Hazırlık tamamlandıktan sonra, çocuklar ellerinde anemometrelerini alarak dışarı çıkarlar. Çocuklar anemometrelerini yüzlerinden yaklaşık 15 cm uzaklıkta tutarak rüzgârın esintisini hissetmeye çalışırlar. Rüzgârın hafif mi, sert mi estiğine göre şeritlerin nasıl hareket ettiğini gözlemlerler.
Her çocuğa tabağında kırmızı ve sarı boyadan yan yana birer damla verin. Bu ne renk? Burası ne renk? Şu damla hangi renk? Diyerek çocuklara renkleri tanıtın.
Çocukların, fırça ile iki rengi karıştırmalarını isteyin. “Şimdi bu iki rengi karıştırıyoruz. Ne rengi ortaya çıkaracağız?” diye sorun.
Çocuklara taşları tanıtın ve her bir taşın farklı bir özellik taşıdığını açıklayın. Taşları gözlemlerine ve dokunmalarına izin verin. Her çocuk bir taş seçebilir veya çeşitli taşlarla deneyimleyebilir.
Mikado çubukları çemberin ortasına dikkatlice yerleştirilir. İlk oyuncu, tüm Mikado çubuklarını iki eliyle düz bir şekilde tutar ve yere bırakır.
Sırası gelen oyuncu, diğer çubukları oynatmadan yığından bir çubuğu çıkarmaya çalışır. Eğer çubuğu başarıyla çıkarırsa, o çubuk kendisinin olur ve bir çubuk daha çekmeye çalışabilir.
Çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirmeyi, ince motor becerilerini desteklemeyi ve renkleri tanımalarına yardımcı olmayı hedefler. Boyama, çocuğunuzun el-göz koordinasyonunu güçlendirmesine yardımcı olur. Boyama yaparken küçük kas gruplarını çalıştırır ve kalem tutma becerisini geliştirir.