Ses çalışması ve harf-resim eşleştirme aktivitesi, çocukların ses ve harf ilişkilendirme becerilerini geliştirmek için etkilidir. Gösterilen harfle başlayan resmi daire içine almak, dikkat ve odaklanma becerilerini artırır. Bu aktivite, çocukların fonetik farkındalık kazanmalarına yardımcı olur ve okuma becerilerinin temelini oluşturur. Aynı zamanda, çocukların görsel algılarını güçlendirmesine ve doğru seçim yapma becerisi kazanmasına olanak tanır.
Çocuklardan bir harf seçmeleri istenir, örneğin “A.” Ardından, “A harfiyle başlayan nesneler bulalım! Elma, araba ya da ayakkabı diyebiliriz,” denilerek örnekler verilir
Okula döndüğünüzde, çocuklara yardım ederek turuncu yaprakların tonlarını karşılaştırın. Yaprakları açık turuncu, koyu turuncu, benekli turuncu gibi sıralayın.
Çocuklar, topladıkları turuncu yaprakları turuncu oyun nesneleri ile karşılaştırsınlar. “Bu oyuncak mı daha turuncu yoksa bu yaprak mı?” gibi sorularla renkleri inceleyin.
Çocukları doğada serbestçe dolaşmaları ve ilginç buldukları doğal nesneleri toplamaları için teşvik edin. Yapraklar, taşlar, dallar, çiçekler, kozalaklar gibi doğal malzemelerden oluşan nesneleri toplamalarını sağlayın. Bu esnada, onların gözlem yeteneklerini harekete geçirmek için açık uçlu sorular sorun:
Yerde kordon ipi kullanarak iki veya üç daire oluşturun. Çocuklardan çeşitli doğal malzemeleri bu dairelerin içine yerleştirmelerini isteyin.
Çocuklara doğada yeşil nesneler aramaları gerektiğini söyleyin. Ancak, onlara sadece yere düşen yapraklar, otlar ve çimleri toplamanın önemli olduğunu, bitkilere zarar vermemeleri gerektiğini vurgulayın. Bu, hem doğayı koruma bilincini geliştirmek hem de güvenlik açısından önemlidir.
Eğitmen doğada, çevresinde 3 ayrı nesne toplar. Nesneleri bir tahtanın üzerine koyar ve üzerini bir bezle örter. Çocukları çağırır, onlarla bir daire oluşturur. Nesnelerin üzerini açar ve çocuklara nesneleri akıllarında tutmasını ister. Sonra çocuklara 5 dakika zaman tanır ve aynı nesneleri ormanda arayıp bulmalarını ister.