Çocuklara yıllık saati gösterin. Çocukların bir şablon seçmelerini isteyin. Aylar ve ilgili sembolle hakkında sohbet edin.
İlk adım, tuvalet kâğıdı rulolarını süslemektir. Her çocuk bir rulo alır ve üzerine tutkalla boyama yapar. Sonra, renkli ambalaj kâğıtları ile diledikleri gibi süsleme yaparlar. Yırtık parçalar veya kesilmiş üçgenler gibi farklı şekiller de kullanabilirler.
ocuklarla birlikte A4 kartonunu biraz daraltarak bir mum şekline kesin.
Çocuklar, mumun üst kısmına tutkal sürer ve sarı kartondan kestikleri parçayı alev şeklinde yapıştırır.
Mumun alt kısmını tutkalla kaplayarak seçtikleri Noel sembollerini bu alana yapıştırmalarına rehberlik edin. Yapılan mumu kurumaya bırakın.
Türkiye’de üretilen çeşitli ürünlerin (meyve, sebze, oyuncak, zeytinyağı, tarhana, bal, kuruyemiş vb.) küçük örneklerini getirin.
Sınıfta bir “Yerel Ürünler Standı” oluşturun. Çocuklara bu ürünleri tanıtın.
Hangi bölgelerde üretildiği, neden önemli olduğu gibi kısa bilgiler verin.
Birlikte bir sincabın resmine bakın. Çocuklara “Bu resimde hangi vücut parçalarını görebiliyorsunuz?” gibi sorular sorarak ön bilgilerini konuşun.
Şablondaki işaretli çizgileri makasla nasıl keseceklerini açıklayın.
Çalışma Kâğıdı 1: Dizüstü bilgisayarın ana hatlarını kesin.
Çocuklarla birlikte hazırlanan yaratıcı alanınızda buluşun. Onlara yapraklar ve meşe palamudu şapkalarıyla bir sincap tasarlayacaklarını anlatın. Her iki seçeneği tanıtın ve seçme özgürlüğü tanıyın.
Çocuklar farklı boyut ve şekillerdeki yaprakları seçerek bir sincap gövdesi oluşturur. Yaprakları kâğıt tabak veya Kraft kâğıdına yapıştırıcı ile sabitlerler.
Çocuklar yere oturur ve önüne yumurta kartonunu, ızgara maşasını ve sepeti koyun.
Çocuk yumurta kartonunun kapağını açar ve içine yerleştirilmiş resimleri görür. Siz ve çocuklarla birlikte, sonbahar meyvelerinin (ceviz, fındık, meşe palamudu) adlarını söyleyin.
Çocuğa, “sincap pençesi” (ızgara maşası) ile bu meyveleri sepetten alıp, yumurta kartonundaki uygun alanlara yerleştirmesini açıklayın.
Hazırlanan masada çocuklarla buluşun. Tepsiyi incelemelerini sağlayarak “Bu
tepside neler görüyorsunuz?” gibi sorularla etkinliği başlatın. Çocuklarla birlikte
fındık türlerini adlandırın. “Bu fındığı daha önce gördünüz mü? Yediniz mi? İsmini
biliyor musunuz?”
Çocuklar, öğretmenleriyle birlikte bir doğa yürüyüşüne çıkarak kestane ağacından yapraklar toplar. (Eğer yürüyüş mümkün değilse, öğretmen önceden yaprakları temin edebilir.)
Kreşte her çocuk, kestane yaprağını masanın üstüne yaprak sapı çocuğun önünde olacak şekilde yerleştirir. Yaprak sapı, figürün gövdesinin alt kısmını temsil edecek.
Tüm malzemeleri masanın üzerine yerleştirin. Çocuklara, bugün kavanozda yağmur yağdıracağınızı söyleyin. Kavanozun dibi toprağı, sünger ise bulutu temsil ediyor. Çocuklar, pipeti kullanarak mavi suyu süngerin veya “bulutun” üzerine damlatmaya başlar. Sünger önce suyu emer. Ancak bir noktada sünger, suyu emememeye başlar ve su damlaları kavanozun içine düşer.