Listelenen malzemeleri kullanarak rol yapma alanında çocuklar için bir doktor
muayenehanesi kurun. Bazı çocukların bu konuda size yardım etmesine izin
verin, yanacaklarından emin olabilirsiniz. Çocuklar da “doktor muayenehanesini”
kurmanıza yardımcı olabilir, belki evlerinde uygun gereçler vardır ya da
ebeveynleri/aile üyeleri uygun malzemeleri sağlayabilir.
Problem çözme becerilerini destekler: Hangi rengi hangi alanda kullanmaları gerektiğini düşünmek, çocukların analitik düşünmelerine katkı sağlar.
Özgüven kazandırır: Bitmiş bir boyama çalışmasını görmek, çocuklarda başarma duygusunu pekiştirir ve kendilerini ifade etme fırsatı sunar.
Çocukları bir halka şeklinde yere oturtun ve sizinle birlikte bağdaş kurarak oturmalarını sağlayın. Fındıkları ve meşe palamutlarını önünüze yayın.
Hazırlanan masada çocuklarla buluşun. Tepsiyi incelemelerini sağlayarak “Bu
tepside neler görüyorsunuz?” gibi sorularla etkinliği başlatın. Çocuklarla birlikte
fındık türlerini adlandırın. “Bu fındığı daha önce gördünüz mü? Yediniz mi? İsmini
biliyor musunuz?”
Boyayı çıkarmak için çocuğun ayağını kâsedeki suyla yıkayın ve havlu ile kurulayın. Kâğıttaki boyanın kurumasını bekleyin. Boya kuruduktan sonra kâğıdı gazetelerle kaplı masanın üzerine yerleştirin. Kâğıttaki ayak izinin, parmakların aşağıya baktığından emin olun.
Çocuklar, öğretmenleriyle birlikte bir doğa yürüyüşüne çıkarak kestane ağacından yapraklar toplar. (Eğer yürüyüş mümkün değilse, öğretmen önceden yaprakları temin edebilir.)
Kreşte her çocuk, kestane yaprağını masanın üstüne yaprak sapı çocuğun önünde olacak şekilde yerleştirir. Yaprak sapı, figürün gövdesinin alt kısmını temsil edecek.
Her çocuğa bir yoğurt kabı verilir. Sonra: “Hazır, hazırlan, yola çık!” Kim 5 dakika içinde yoğurt kabında en fazla yağmur damlasını yakalayabilir? Çocuklar, özellikle yoğun damlamaların olduğu yerleri keşfedebilirler. Süre dolduktan sonra herkes tekrar toplanır
Çocuklar çiftler halinde bir araya gelir ve her çift bir yağmur sesi yapar. Çocuklar karton rulonun üzerine yaklaşık 1 cm mesafe arayla keçeli kalemle nokta çizer. Rulo ne kadar kalınsa, o kadar çok nokta yapmaları gerekir. Çocuklar işaretlenen noktalara çekiç kullanarak çivi çakar. Çiviler çakıldıktan sonra kutunun içine bir miktar kuru bakliyat (pirinç, mercimek veya bezelye) koyarlar.
Çocuklara beyaz bir kâğıt verin ve onlardan el feneri çizmelerini ya da el feneri şablonunu kesip boyamalarını isteyin. İstedikleri şekilde seçim yapabilirler. Burada önemli olan, el fenerinin ışık kısmının beyaz kalmasıdır. Her çocuk için içinde çeşitli gündelik nesnelerin resimleri olan bir dosya kapağı hazırlayın.
Çocukla masada buluşun. Masa tenisi topunu gösterin ve üzerinde gülen yüz olduğunu anlatın. Ardından siz de gülümseyin. Bu şekilde çocuk yüz ifadeleri ile duyguları ilişkilendirmeyi öğrenir.
Topu ayakkabı kutusunun içine saklayın ve çocuğa “Sevinç nerede?” diye sorun. Çocuk kutuyu açıp topu bulduğunda “Sevinç burada!” diyerek onu cesaretlendirin.